Darbeler | Konular | Kitaplar

Sosyal medya tansiyon yükseltti

Taksim'de sabaha kadar süren olaylar sırasında sosyal medyada çıkan haberler gerilimi artırdı. Ünlü isimlerin adına açılan hesaplardan, 13 kişinin öldüğü, 1000 polisin silahlarını bırakıp istifa ettiğine dair asparagas haberler yayıldı

Taksim'deki olayları yönlendirmek isteyen bazı art niyetli kişiler, sosyal medya üzerinden yaydıkları sahte mesaj ve fotoğraflarla tansiyonu yükseltti. Yabancı ülkelerde meydana gelen olayları Türkiye'de yaşanmış gibi sunan fotoğraflı mesajlarla halk galeyana getirilmek istendi. Kaynaklar tarafından teyit edilmeyen bilgiler hızla yayılırken, dezenformasyon (Yanlış ve doğruluğu bulunmayan kasıtlı yayılan bilgi) nedeniyle çevre eylemi olarak başlayan protestolar yönlendirilmek istendi. Sahte mesaj ve bilgilerden dikkat çeken bazıları şöyleydi:
Gece yarısı 5 olarak verilen ölü sayısı sabah saatlerinde 13 kişiye çıkarıldı. Medyatik isimlerin de yönlendirdiği mesajlarda polisin plastik mermi kullanarak müdahale ettiğine ilişkin bilgiler yer aldı. Böyle bir şeyin yaşanmadığı ortaya çıktı.
Sosyal medyadaki en önemli provokasyonlardan biri de polis panzeri tarafından ezildiği iddia edilen kişinin fotoğrafı oldu. Florida'da sualtı kazası yaşayan bir kişinin sırtında oluşan yara izlerini gösteren fotoğraf, polis panzeriyle ezilmiş gibi sosyal medyada yayıldı.
Provokasyonların hedefinde kamu görevlileri de vardı. Medya kuruluşlarının adıyla sahte hesaplar üzerinden "İstanbul Emniyet Müdürü İstifa etti", "1000 polis silah ve rozetlerini bıraktı" mesajları atıldı.
Polislerin sokak hayvanlarına biber gazı sıktığına ilişkin fotoğrafın yabancı bir ülkeden alındığı ortaya çıktı. Bilgisayar ortamında üzerinde oynama yapılan fotoğraftaki polislerden birinin siyahi, arkasındaki yazının da yabancı dilde olduğu anlaşıldı.
Kitle tepkisini yönlendirmek amacıyla AK Parti binalarının ateşe verildiği yönünde sahte fotoğraflar geçildi.
Sabah saatlerinde Boğaz Köprüsü'nü geçerek Taksim'e giden grupların fotoğrafı diye Avrasya Maratonu'ndaki kalabalığın resmi kullanıldı. "Taksim'deki son durumun resmidir" fotoğrafının Mısır'daki Tahrir Meydanı olduğu ortaya çıktı.
Cadde ve sokakların savaş alanına döndüğüne ilişkin yayılan fotoğrafların 1 Mayıs olaylarına ait olduğu anlaşıldı.
Gözaltına alınanların sayısıyla ilgili sürekli farklı bilgiler geçildi. Emniyet'te gözaltına alınanlara işkence yapılıyor diye haberler yayıldı. SABAH

Konular